Există un rău pe care l-am văzut sub soare, un mare rău pentru fiii oamenilor. De exemplu, Dumnezeu îi dă unui om bogăţie, averi şi faimă, aşa încât nu-i lipseşte nimic din ceea ce­şi doreşte, însă Dumnezeu nu-i dă dreptul să se bucure de ele, ci dă acest drept unui străin. Aceasta este o deşertăciune şi un rău tulburător!

Ar putea exista un om căruia i s-ar naşte o sută de fii şi care ar trăi o viaţă lungă, un om căruia i s-ar lungi anii vieţii lui, dar al cărui suflet nu s-ar sătura de bunătăţile strânse şi care nu ar avea parte nici de loc de îngropare. Eu zic că, decât ca el, mai bine stârpitură! Acesta se naşte în zadar şi pleacă în întuneric, iar întunericul îi acoperă numele. În plus, el nu a văzut şi nu a cunoscut soarele. Totuşi este mai multă linişte pentru acesta, decât pentru celălalt, chiar dacă celălalt ar trăi cu două mii de ani mai mult, căci de bunătăţi nu a avut parte. Oare nu merg toate într-un singur loc?

Deşi toată osteneala omului este pentru gura lui,
    totuşi sufletul nu este mulţumit.
Cu ce este mai câştigat înţeleptul faţă de cel prost?
    Ce câştigă săracul
        ştiind cum să se poarte înaintea celorlalţi?
Mai bună este priveliştea dată de ochi,
    decât hoinăreala după pofte!
Dar şi aceasta este deşertăciune
    şi goană după vânt!

10 Ceea ce există de mult timp a fost deja numit
    şi ce este omul a fost cunoscut deja;
el nu se poate judeca
    cu cel ce este mai tare decât el.
11 Cu cât sunt mai numeroase cuvintele,
    cu atât este mai mare deşertăciunea!
        Şi ce folos are omul din aceasta?

12 Cine ştie ce este bine cu adevărat pentru om în scurta lui viaţă, în zilele vieţii lui deşarte, pe care le petrece ca o umbră? Cine îi poate spune omului ce va fi după el sub soare?“

Averea şi cinstea sunt tot deşertăciuni

Este(A) un rău pe care l-am văzut sub soare şi care se întâlneşte des între oameni. Este, de pildă, un om căruia i-a dat Dumnezeu avere, bogăţii şi slavă; aşa(B) că nu-i lipseşte nimic din ce-i doreşte sufletul, dar(C) Dumnezeu nu-l lasă să se bucure de ele, ci un străin se bucură de ele: aceasta este o deşertăciune şi un rău mare. Chiar dacă un om ar avea o sută de copii şi ar trăi mulţi ani, oricât de mult i s-ar mări numărul zilelor anilor lui, dar dacă nu i se satură sufletul de bunătăţile agonisite de el şi dacă(D) nici de înmormântare n-are parte, eu zic că o stârpitură este mai(E) fericită decât el. Căci aceasta din urmă piere odată cu venirea ei, se duce în întuneric şi numele îi rămâne acoperit cu întuneric; n-a văzut, nici n-a cunoscut soarele, şi de aceea este mai bine de ea decât de omul acela. Şi de ar trăi chiar de două ori o mie de ani un astfel de om, fără să se bucure de fericire, nu merg toate la un loc? Toată(F) truda omului este pentru gura lui, şi totuşi poftele nu i se împlinesc niciodată. Căci ce are înţeleptul mai mult decât nebunul? Ce folos are nenorocitul care ştie să se poarte înaintea celor vii? Mai bine ce vezi cu ochii decât frământare de pofte neîmplinite: şi aceasta este o deşertăciune şi goană după vânt. 10 Ce este omul, se cunoaşte după numele care i s-a dat demult: se ştie că este din pământ şi nu(G) poate să se judece cu cel ce este mai tare decât el. 11 Căci chiar dacă face multă vorbă, care doar înmulţeşte deşertăciunea, ce folos are omul din ea? 12 Căci cine ştie ce este bine pentru om în viaţă, în toate zilele vieţii lui de vieţuire deşartă, pe care le petrece ca o(H) umbră? Şi cine(I) poate să spună omului ce va fi după el sub soare?